Esztergom, Magyarország első fürdővárosa

Esztergom, Szent István városa

A Dunakanyar kapujában, Budapesttől 40 km-re, erdős hegyek koszorújában fekvő Esztergom a magyar nemzet történetének kiemelkedő helye.
A földrajzi adottságai révén az őskőkor óta folyamatosan lakott hely már a kelták (Kr. e. 350-től), majd a rómaiak (Kr. u. I-IV. sz.) korában fontos szerepet játszott a környék életében, amikor a római limes jelentős castruma és települése állt itt – Solva néven.
A magyarok honfoglalása után Géza nagyfejedelem ide tette székhelyét. Itt született fia, az államalapító Szent István király, akit itt koronáztak királlyá. István király alapította az esztergomi érsekséget, amely a mai napig a magyar katolikus egyház központja.
Esztergom két és fél évszázadon át királyi székhely volt és ezer éve egyházi központ, az Esztergomi kistérség és az Ister-Granum Eurorégió központja, amely jelentős fürdőhagyományokkal is büszkélkedhet.

Esztergom, Magyarország első fürdővárosa

Írásos emlékek bizonyítják, hogy az esztergomi Szent Tamás hegy lábánál fakadó melegvizű források, s az azokból táplálkozó Hévíz tó már a középkorban létezett.
III. Béla király első felesége antiochiai Chatillon Anna 1170 és 1184 között létrehozta az első magyarországi közfürdőt.
Az első okleveles említés az esztergomi közfürdőről, amely a tó forrásainál volt, 1238. január 20-áról való. Ekkor IV. Béla király eladományozta a nagyanyja által létesített közfürdőt. Az adományozást követően a keresztesek kórházat (ispotályt) építettek ide, s a fürdővizet gyógyításra is használták. A fürdőkultúra a török korban is fennmaradt a városban. A törökök 140 éves helyi uralmuk idején több hévizes fürdőt létesítettek. Az 1930-as években az Esztergomi Takarékpénztár „pompás artézi strandja” kapcsán Esztergomot országosan az “elsőrangú fürdővárosok” közé sorolja a Pesti Hírlap tudósítója. Esztergomot Budapest Bádenjének kezdték nevezni.

Aquasziget Esztergom – Az élmény és a wellness szigete

Az Aquasziget Esztergom Magyarország egyik legmodernebb fürdőkomplexuma. Egyedülálló fürdőélményben lehet része annak, aki ellátogat az Esztergomba, a Finta József Ybl- és Kossuth díjas építész által tervezett fürdőbe. A teljes kikapcsolódást négy részleg, az Élményfürdő, a Wellness Világ, az Egészség Központ és a Szépség Központ szolgáltatásai biztosítják.
Különleges, nem hétköznapi kényeztetésben részesülnek azok a vendégek, akik felkeresik az Aquasziget hamamját. A Hamam tradicionális török fürdő, tulajdonképpen a méregtelenítés egyik igen kellemes folyamata.
Az Aquasziget két exkluzív pihenő helyisége, mely teljes feltöltődést, érzéki kényeztetést kínál azon Vendégeinek, akik testük és lelkük megújulására vágynak.
A családosok lehetőségeire kiemelten figyel az Élményfürdő, éppen ezért számos Bababarát szolgáltatást is kínálnak a kismamáknak és gyermekeiknek.
A fürdő szolgáltatási körébe fitness lehetőségek is tartoznak, többféle program is rendelkezésére áll a mozogni vágyó vendégeknek.